Şunci, costiţe hituite, antricoate fierte sau uscate, slănină fiartă în moare, cârnaţi picanţi şi multe altele, preparate după reţete clasice cu ingrediente naturale, realizate în carmangeria proprie sub marca “Povestea Porcului”.
Maturat în sare cale de două săptămâni şi lăsat la fum până rezultă ce urmează...
După o reţetă împrumutată de la profesorii din Franţa. Cuprinde ficat de raţă îndopată, vin de Porto, mirodenii şi este însoţită de o dulceaţă de arpagic.
Din carmangeria proprie
Am găsit reţeta în cartea D-nei Ecaterina Colonel Steriate, publicată 1871, ne-a plăcut şi o reintroducem în circuitul gastronomic Românesc.
Amestec barbar de carne crudă, tocată la satar, cu mirodenii.
Fiartă indelung şi spumată des pentru a rămâne clară şi îmbietoare.
împrumutată de la turci şi inobilată cu trufe negre
Mâncare strict românească, (dar cum să-i spui ``Salată de Bou``), având la bază o salată nemţească amestecată inspirat cu ``mayonnaise``-a franţuzească.
Preparate simplu după reţeta originală a familiei Mantu din Galaţi.
TRADITIONAL
Cu castraveţi, arpagic şi peste mai degrabă bulgăresc, ca al nostru încă nu s-a copt!
Ades întâlnit pe mesele moroşenilor, între două carafe de palincă.
Vinete coapte pe tablă, ardei kapia şi gogoşar, ceapă din belsug, mirodenii şi condimente tocate, fierte laolaltă şi scăzute apoi la foc mic în cuptor. (Reţetă proprie)
VEGAN
La fel ca prima, dar înnobilată de ciuperca la mare modă acum, sub porecla de Funghi Porcini, de nu mai ştie omu' ce bagă în gură când intră în pitarie.
VEGAN
Pusă la muiat de cu seară, fiartă în apă ce se schimbă de 3 ori, dreasă cu zeamă de usturoi, sare şi ornată cu solzişori de ceapă, trasă în puţin ulei cu boia dulce.
VEGAN
Proaspat coapte la flacara si amestecate cu solzisori de ceapa
VEGAN
Fiertură de-o noapte dreasă cu mujdei şi iaurt, servită fierbinte, tuslamaua regală a fost la epoca mâncare de bază în mai toate cârciumile Bucureştene. O repunem pe listă . (Aici, varianta originală)
Specialitate macelăresacă servită cu sare grunjoasă şi pastă de hrean
Pentru că, spre deosebire de ţărani, boierii îşi permiteau să le facă din garf.
Delicatesă franţuzească greu de găsit.
O altă delicatesă uitată, pe care vrem s-o restituim spre delectare
Se taie raţa, se scoate rânza şi se fierbe în grăsimea adunată, parfumată cu ceva mirodenii, la foc mic, cale de cateva ceasuri.
Parfumate cu usturoi şi prăjite la foc iute ca să mai cereţi o porţie !
Mult mărar, carne mustoasă, ceapă, usturoi, miez de pâine în lapte, o compoziţie menită să redea chiftelei prestigiul de altă dată.
RETETA PROPRIE
Ușor, de vară.
Din marginimea Sibiului, presărată cu neghilica, adusă de un cioban atent selecţionat.
Aşa de bun e, că mi-e şi ruşine să vă spun că îl face la Horezu.. un spaniol.
Amestecat bine şi sărat puţin.
De 83°ca să fie demn de numele lui.
Din lapte de vacă, covâşit de un palestinian, prieten cu spaniolul de mai sus.
Kalamata, că nu am găsit mai bune.
Italienești, crocante de zici că abia sunt puse în saramură
..sper, dacă nu, cereţi altul.
Acum scoase din cuptor.
Murături de tot felul puse şi pritocite de Nuţa, soacra mea, cu pricepere moştenită de la bunica Oica ce-a tot perfecţionat reţeta în cei 94 de ani de viaţă
Din sfeclă coaptă îndelung şi servită cu hrean ras
Roşii, castraveţi, salată verde etc., combinate după cum vă e pofta
VEGAN
... capia, foi de dafin, boabe de piper, boabe de muştar, toate opărite cu oţet de mere şi ceva miere să nu vă sterpizaţi la dinţi
Salată cu o lămâie, că se poartă şi nu o putem evita
NEW
Frecată cu sare, oţet de mere şi ulei grecesc
Amestec dulce acrişor, să vă meargă la suflet
În untură de raţă, după reţată originală.
În untură de raţă, după reţată originală.
În jar cu sos de smântână şi usturoi.
Prăjit sau cu lapte, la alegere.
La cuptor cu ulei şi plantă, până se rumenesc.
Când trufa se întâlneşte cu oaia şi se bat pe un cartof
Un amestec de savori
Prăjită la foc iute
Zăcută 4 ore la foc mic, dimpreună cu boabe de piper, dafin şi ceva afumatură... un deliciu!
Întoarse o dată, stropite cu puţin ulei şi prăfuite cu sare.
NEW
Perpelite iute să nu se scorojească.
NEW
cu unt şi roşii cherry
Perpelite în unt şi presărate cu ghimbir şi o pilitură de usturoi
O garnitură preparată după reţeta lui Viorel de la Poarta Schei
dar vârtoasă, din mălai adus lunar de la moara din Măgurele.
Clasic românesc, strivit în piuliţă, cu sare, ceva ulei şi botezat cu apă chioară.
Cu supă de pui şi nişte ardei iute, tocat.
Adusă de turci şi adaptată la plăcerea românului prin adaosurile creatoare de smântână şi gălbenuş, zarzavat şi oţet, ciorbă de burtă ce a trezit din mahmureala generaţii de-a rândul, este acum piesă de rezistenţă în patrimoniul culinar naţional.
Cu smântână şi tarhon, după o reţetă ardelenească uitată.
Se ia un pui de ţară, se fierbe cu zarzavaturi, se acreşte la limita suportabilului rezultând astfel o zeamă ce scoate băutura din cheflii şi untul din bucătari.
Din carne tocată fin şi fiartă scurt în borş de tărâţe.
Pentru că mai sunt şi muşterii fără dezlegare la carne, ce nu vrem să plece nemâncaţi!
VEGAN
Cu mămăliguţă şi ardei iute (reţetă dobrogeană).
Cu sos de usturoi, ardei iute şi mămăliguţă (reţeta bunicii).
Peşte nobil, pescuit legal de prietenul Dan Rusan. Perpelit la jar şi servit cu o garnitură de spanac preparată după reţeta lui Viorel de la Poarta Schei.
cu salată şi sos de lămâie, sos de usturoi şi sos de iaurt cu castraveţi
Cu vin și un parfum de usturoi
Bun peşte şi atent ales să n-aibă miros de mal. ÎNCERCAŢI-L!
Românesc, pentru ca avem Dunăre nu Nil. Cu mujdei, cu sos de capere şi cartofi natur.
Adus de peste mări şi ţări
cu salată şi sos de lămâie, sos de usturoi şi sos de iaurt cu castraveţi
Copt îndelung cu mirodenii proaspete şi cu un sos brun, dres din tava în care a zăcut opt ore la foc molcom.
Tocăniţă răzăsească din carne de viţel, adaptare fericită a unei reţete culese şi publicată de Radu Anton Roman.
NEW
Nu le-am găsit pe la noi decat crude, le-am fiert vreo zece ore şi le-am înnobilat cu un sos creat tot de Amalia. Şi lângă acestea am aşezat un piure prăjit cu ceapă.
Cu garnitură de varză şi ardei iute, bună de te ascunzi ca să o mănânci singur.
Reţetă din epoca brâncovenească.
Aromată cu salvie și rozmarin, în sos scăzut de vin
Pus la foc iute şi servit cu o garnitură de gutui glasate.
Sărmaluţe potrivite cu grijă şi mirodenii, în foaie de varză murată, coapte îndelung la foc mic în cuptor (reteţă originală de la Hanu' Ancutei).
Delicatesă absolută a bucătăriei interbelice, demnă de a reintra în atenţia dumneavoastră.
Servită cu garnitură de mămăliguţă pripită. Reţetă muntenească cu ciuperci nobile.
Reţetă de la mănăstirea Agapia.
După cum alegeţi, la pergament, în pesmet sau măcelăresc.
Piesă uitată şi rar găsită pe meniuri, pentru că îndeobste era mâncată de parlagii; frăgezimea acestui muşchi neexersat este cu totul deosebită.
Mare delicatesă în Franţa de-o mănâncă numai bogaţii. Până şi-or da seama şi ai noştri la preţul de numai....
Mângâiate cu zeamă de lămâie, frecate cu sare şi mirodenii şi fripte apoi la jar.
Prăjite în mălai sau în pergament pe grătar, după cum vă e poftă.
Altă specialitate măcelărească fragedă, muşchi abdominal minuscule, greu de decupat. Noroc cu Iulian!
Opţional cu sos de măduvă de vită scăzut cu vin roşu.
Piesă de rezistenţă a localurilor interbelice, uitată mai apoi, acest amestec nobil de cărnuri şi arome a fost o importantă sursă de desfătare a muşteriilor. Ne facem datoria de a-i readuce în atenţia Dvs. într-o interpretare proprie a reţetei Domnului Bacalbasa.
Având la bază compoziţia cârnaţilor de Pleşcoi, umanizată mai apoi în carmangeria noastră. (Reţetă originală Zexe)
Reţeta lui Nea Florica, carmangier cu talent (ce l-a avut ucenic netalentat şi pe Matache, de-a rămas doar măcelar)
Ca n-am mai avut bani de pulpă, care-i tare şi aţoasă.
”O bezea de carne”, aromatizată în baituri şi maturată la rece timp de două zile.
Invenţie Românească de la sfârşit de secol XIX, amestec fericit de cărnuri, zemuri şi condimente, ce au stat la odihnă două zile pentru a se împreuna cât mai bine. Incontestabil, una dintre emblemele Bucătăriei noastre.
Bine fript, aşa şi aşa sau în sânge, cum vă place.
Adusă de peste mări şi ţări pentru gustul inconfundabil.
Aceeaşi bibilică, altă parte anatomică.
Din bibilica, crescută liber şi neînghesuită de se ţine carnea pe oase.
Carne de porc sănătoasă? Da! Porcul de Mangaliţă,”Uleiul de măsline pe patru picioare”, fără cholesterol, cu un conţinut de Omega 3,6 si 9 superior Somonului Recomadat copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu probleme cardiovasculare şi căutat cu insistenţă de cunoscătorii sănătoşi datorită gustului de excepţie. Creşte într-un an cât alţii în trei luni şi dacă îl întâlniţi pe stradă îl recunoaşteţi după părul lânos, lung şi creţ, fapt ce i-a atras porecla de “ OAIE cu ŞORICI”
servit cu fasole verde crocantă porc sănătos crescut cu ghinde
Pe vremuri, evenimentele politice marcante erau omagiate în diverse moduri. Un astfel de eveniment se petrece în anul 1908, când Take Ionescu creează Partidul Conservator Democrat, desprinzându-se din Partidul Conservator al lui PP Carp. Pentru a sărbători această iniţiativă, membrii partidului nou înfiinţat comandă laboratoarelor de cofetărie Grand Hotel du Boulevard, prăjitura ce avea să poarte numele de ``Take Ionescu``, iniţiatorul proiectului. Aceasta conţine cremă de fistic, cremă de ciocolată şi blat de migdale şi cacao.
PRĂJITURI ROMÂNEŞTI ISTORICE - RESTITUIRI
Când Regina Elisabeta a României a împlinit 50 de ani (29 decembrie 1893 ), Carol I - altfel mai curând cazon în materie de fineţuri gastronomice - a cerut bucătarilor să pregătească un desert special. Apare astfel prăjitura Carmen Sylva cu ciocolată şi cafea. Noi i-am adăugat alune de pădure, Amaretto şi brâu inspirat din portul românesc.
PRĂJITURI ROMÂNEŞTI ISTORICE - RESTITUIRI
Un desert special creat de către cofetarii Casei Capşa în onoarea marelui compozitor român. Cu aceeaşi bază ca şi Joffre, dar puţin mai îndrăzneaţă prin blatul dens de cacao bine însiropat cu Grand Marnier şi aiciditatea bucăţilor de portocală confiată, prăjitura George Enescu este un desert-răsfăţ pentru iubitorii de ciocolată negră.
PRĂJITURI ROMÂNEŞTI ISTORICE - RESTITUIRI
Creat în anul 2008, Le Petit-Antoine a devenit foarte repede best- sellerul lui Stephan Glacier (campion mondial în 2006, Phoenix - Statele Unite). Numit de critici “operă de artă în miniatură”, acest desert îmbină perfect fondantul blatului de cacao, crocantul praline- ului din alune de pădure, lejeritatea mousse-ului de Gianduja şi fineţea glasajului din ciocolată cu lapte.
PRĂJITURI COSMOPOLITE CU MULTĂ CIOCOLATĂ
Inventată în Germania secolului al XX-lea de către Josef Keller, prăjitura înregistrată în 2003 de autorităţile germane pentru a-i proteja componenţa conţine la bază ''vişine, frişcă, unt sau o combinaţie între cele două, un blat de cacao îmbibat cu Kirch, toate îmbrăcate în frişcă sau unt şi decorate cu bucaţi de ciocolată''. La noi o găsiţi cum ar spune francezul ''revisité'' şi adaptată gustului românesc: mousse de ciocolată neagră Caraibe 66%, pus în valoare de un coulis de vişine cu alcool, cremă lejeră de vanilie de Madagascar şi blat pufos de cacao însiropat cu vişinată.
PRĂJITURI COSMOPOLITE CU MULTĂ CIOCOLATĂ
Un desert format din trei feluri de mousse de ciocolată : Caraibe 66%, creată dintr-un mix de boabe culese de pe mici plantaţii aflate pe ţărmul Mării Caraibelor, Guanaja 41%, al cărui gust puternic de ciocolată este calmat de notele subtile de lapte şi Ivoire, ciocolată albă nu foarte dulce, cu aromă delicată de vanilie, toate aşezate în straturi orizontale pe un blat pufos de cacao.
PRĂJITURI COSMOPOLITE CU MULTĂ CIOCOLATĂ
Am creat pentru meniul nostru o variantă personală a Grădinii Edenului, prăjitura concepută la “Maison Vergne”: mousse alb din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar şi fructe proaspete. Am ales blatul Dacquoise, un blat uşor din bezea şi alune de pădure, specific zonei de sud-est a Franţei.
PRĂJITURI COSMOPOLITE CU MULTĂ CIOCOLATĂ
Cremă fină de mango şi fructul pasiunii, inserţie de banană şi mentă, bucăţi crocante de croustillant cu cocos şi blat Dacquoise cu cocos, totul îmbrăcat într-un glasaj răcoritor.
PRĂJITURI COSMOPOLITE MAI PUŢINĂ CIOCOLATĂ, SAU CHIAR DELOC
Blat însiropat cu sirop de vanilie, mousse lejer de cocos şi inserţie de fructe de pădure, ciocolată Valrhona cu căpşune.
PRĂJITURI COSMOPOLITE MAI PUŢINĂ CIOCOLATĂ, SAU CHIAR DELOC
Blaturi din miere, cremă de caramel şi smântână. Perfecţiunea într-o prăjitură.
PRĂJITURI COSMOPOLITE MAI PUŢINĂ CIOCOLATĂ, SAU CHIAR DELOC
Prăjitură cu biscuiţi, vişine, magiun, stafide, nuci coapte şi cacao.
PRĂJITURI COSMOPOLITE MAI PUŢINĂ CIOCOLATĂ, SAU CHIAR DELOC
Îndulcită cu stevia şi maltitol, conţine ciocolată, lime, busuioc şi coacăze.
PRĂJITURI COSMOPOLITE MAI PUŢINĂ CIOCOLATĂ, SAU CHIAR DELOC
Blat de tartă fondant din migdale umplut cu pralină de alune de pădure şi cremă delicată din ciocolată albă Ivoire şi vanilie de Madagascar.
TARTE
Blat dulce fondant umplut cu un compotée de mango, cremă fină de lămâie combinată îndrăzneţ cu ghimbir proaspăt.
TARTE
Fructele ar mai avea oare, tot atâta farmec, dacă nu ar ele ingredientul special, care în combinaţie cu cel simplu aluat fraget, se transformă în deserturi delicioase şi pline de amintiri? Aşa e şi tarta cu vişine/ dovleac.
PRĂJITURI DE CASĂ
Nici prea dulce, nici prea acrişoară, numai bună de savurat lângă cupa de îngheţată cu vanilie. Merele şi scorţisoară sunt în armonie perfectă cu un aluat fraget şi sfărâmicios.
PRĂJITURI DE CASĂ
Textură extra cremoasă şi densă de cremă de brânză şi blatul crocant de biscuiţi sunt într-o combinaţie irezistibilă.
PRĂJITURI DE CASĂ
Desertul ideal pentru cei care iubesc gustul de ciocolată intensă, alunele de pădure îmbinate perfect cu stafidele aromatizate în alcool şi coajă de portocală.
PRĂJITURI DE CASĂ
Cu gust intens de lămâie.
PRĂJITURI DE CASĂ
Îngheţata noastră este lucrată manual, cu vanilie (nu esenţă!), ciocolată, fructe (nu pastă) şi piureuri fără zahăr adăugat. Sortimente: ciocolată şi brownie, vanilie de Madagascar, colivă, fistic iranian, cafea, pralină, arahide, orez cu lapte, eugenie, căpşuni, lămâie şi lime, mango şi fructul pasiunii, cocos copt, banană, vişine, cireşe amare şi multe altele, în funcţie de sezon şi inspiraţie.
Fetească
Fetească
Fetească
Fetească
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay
Fetească
Sauvignon Blanc & Feteasca Regala
Sauvignon Blanc & Feteasca Alba & Chardonnay & Riesling de Rhin
Sauvignon Blanc & Chardonnay & Riesling de Rhin
Chardonnay & Muscat Ottonel & Feteasca Regala & Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon
Feteasca Alba & Feteasca Regala
Sauvignon Blanc & Riesling Italian & Riesling de Rhin & Tamaioasa Romaneasca
Pinot Noir & Riesling de Rhin & Feteasca Alba
Feteasca Regala & Chardonnay
Merlot & Fetească Neagră & Cabernet Sauvignon
Fetească Neagră & Pinot Noir & Syrah
Syrah
Fetească Neagră & Pinot Noir
Busuioaca
Merlot
Busuioaca
Cabernet Sauvignon & Saperavi
Pinot Noir & Cabernet & Cabernet Franc & Cadarca & Gewurztraminer
Cabernet Sauvignon & Merlot
Pinot Noir
Feteasca Neagra
Feteasca Neagra
Feteasca Neagra
Merlot
Merlot
Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Novac
Rară Neagră
Fetească Neagră & Negru de Drăgăşani & Novac
Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră & Negru de Drăgăşani
Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră & Shiraz
Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră
Cabernet Sauvignon & Merlot & Saperavi
Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră
Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră
Un Sauvignon Blanc cu o aroma proaspata de citrice cu note de grapefruit, lime si fructe exotice. Un vin mineral cu un postgust fin si indelung.
Asamblaj din Sauvignon Blanc, Fetească albă şi Riesling Italian Un vin intens şi proaspăt, cu un gust remarcabil.
Vin alb cu aromă discretă florală, gust placut, corpolenţă medie susţinut de o bună aciditate.
Un rose din cupaj Cabernet Sauvignon si Merlot cu arome fine si usor fructate dar si complexe cu note de coacaze negre si fructe de padure.
Asamblaj din Merlot şi Syrah. Vin rose cu aromă elegantă de fructe roşii de pădure. Gust proaspăt, vioi, intens fructat cu o foarte bună aciditate.
Un rose din Feteasca Neagra, complex, prelung, bine structurat, cu un postgust prelung in care domina nuantele usor condimentate.
Cabernet Sauvignon si Merlot cu o aroma perfect echilibrata a cupajului cu tonuri de cirese negre si zmeura, ciocolata, scortisoara si prajituri taranesti.
Vin roşu, rubiniu cu aromă fructată de cireşe negre şi coacăze, cu note de catifea şi ciocolată. Gust plin, cu tanini bine integraţi, echilibrat, urmat de un post gust remarcabil.
Folosit inițial ca medicament, datorită proprietăților terapeutice ale plantei cu același nume, vinul pelinul a intrat la sufletul românului în ultima sută de ani datorită gustului inconfundabil.Domeniile Urlați (tot Dealu Mare, n-ai ce face!) cu talentul prietenului Adrian și devotamentul și priceperea fiului Gabi, ce gospodărește crama de câțiva ani încoace, au reușit sa readucă în atenția românului iubitor de vin un produs uitat, PELINUL.Listat și promovat în Zahanalele ZEXE încă din anul 2009, pelinul este din ce în ce mai solicitat de către mulți din mușterii noștri.Vi-l propunem în trei variante: alb, rose și roșu!
Pinot Noir vinificat in rose
Chardonnay & Pinot Blanc & Pinot Noir
Copyright © 2024 Zexe